Kutyariasztó készülék ZF-851

Másodiknak szeretném bemutatni az előzőeknél már egy kicsit komolyabb megjelenésű ZF-851 típusszámmal ellátott kutyariasztó készüléket.

Kutyariasztó

Kutyariasztó

Ahogy azt a képen is jól láthatjuk egy egészen komoly megjelenésű kis készülékről van szó, aminek a használata nem bonyolultabb mint más egyszerűbb kutyariasztó készülékek használata. A szerkezet oldalán összesen két darab gombot találhatunk, az egyik egy ON gomb amit, ha lenyomunk a kutyariasztó készülék az éppen beállított üzemmódban működésbe kezd. A második gomb a készülék oldalán pedig a funkció állító gomb, ami jobbra, és balra egyaránt eltolható. Ezzel az eltolással tudunk választani a kutyariasztó készüléken elérhető összesen három különböző mód közül. Az elérhető üzemmódok, és azok működése röviden a következő pontokban elolvashatóak:

1. A funkció választó gombot ütközésig a készülék eleje felé eltolva érhetjük el a kutyariasztó készüléken a zseblámpa funkciót. A megfelelő választási pontot a készülék oldalán egy „Light” felirat is jelzi, ami magyarul annyit jelent, hogy „lámpa – fény”.Ezt a módot választva a készüléket úgy használhatjuk mint egy sima zseblámpát, elemlámpát anélkül, hogy bármilyen hangot is kiadna a kutyariasztó. Ez az üzemmód előnyös lehet, ha sötétben szeretnénk világítani, és mégsem szeretnénk ha a kutyariasztó magas frekvenciájú hangja megzavarná a ránk ártalmatlan elzárt helyen, mint pl. kapu mögött lévő nyugodt viselkedésű kutyákat.

2. A funkció választó gombot középső állásba állítva érhetjük el a kutyariasztó készüléken a kiképző, tanító módot. A megfelelő választásról ismét a készülék oldalán feltüntetett „Train” felirat jelez vissza nekünk, ami magyarra fordítva annyit foglal magában, hogy „kiképez – oktat”. Ezt a módot választva a készüléket úgy tudjuk használni mint kutyakiképző készülék, és nem mint kutyariasztó, hiszen a készülék ebben az esetben már hallat magából magas frekvenciájú hangot, de ezt csak olyan minimális mértékben ami nem bántja a kutya fülét, de éppen elég erős ahhoz, hogy a szokatlan hang felhívja az eb figyelmét ránk, és az utasításokra épp úgy mint például egy kutyasíp. Megjegyezném, hogy kerüljük az indokolatlanul túl gyakori használatot saját ebünkre, mert ha utána nem látjuk el kutyánkat instrukciókkal akkor szegény állat nem fogja tudni miért hallotta a figyelmeztető hangot, valamint túl gyakori használat esetén van esély arra, hogy kutyánk megszokja a kutyariasztó által hallatott enyhe magas frekvenciájú hangot, és nem fogja a későbbiekben érdeklődéssel követni hangjelzésünket.

Kutyariasztó

Kutyariasztó

 

3. A funkció gombot a készülék vége felé ütközésig elhúzva érjük el a kutyariasztó készülék nevét is adó riasztó módot. A megfelelő választásról a készülék oldalán feltüntetett „Chaser” felirat is visszaigazolást adhat számunkra, amit magyar nyelvre fordítva úgy mondanánk, hogy „üldöző – üldözés” tehát szebben szólva „riasztás”. Ezt a módot kiválasztva a készüléket úgy fogjuk tudni használni mint kutyariasztó egység, hiszen ebben az esetben a kutyariasztó készülékünk már olyan erős magas frekvenciájú hangot hallat magából ami nem felhívó jellegű, hanem egyenesen erősen bántó, kellemetlen érzés a kutya számára. A készülék erősen kellemetlen hangja segítségével a felénk támadó szándékkal közeledő kutyákat könnyedén megállíthatjuk, kizökkenthetjük őket támadó jellegükből. A kutyariasztó készülék nem garantálja, hogy a használatnak köszönhetően az eddigiekben agresszivitást mutató kutya fülét, farkát behúzza és elmenekül előlünk, de értékes perceket nyerhetünk, hogy elhagyjuk a veszélyeztetett területet amikorra a kutya feldolgozza a sokk hatást. Mindenképp tartsuk észben használat közben, hogy a kutyariasztó ebben az esetben valós „fájdalmat” a kutya fülében éppen ezért sose használjuk saját ebünkre készülékünket riasztó funkcióban, még olyan esetben sem ha mi úgy véljük megérdemli a büntetést. Saját ebünkön kívül nem szabad a kutyariasztó készüléket kapun belül enyhe „agresszivitást” mutató területüket védő kutyákra használni, hiszen ebben az esetben az eb csak a saját területének a határain úgymond terület védően cselekszik, és ha erre mi támadó jelleggel válaszolunk a kutya még agresszívabban viselkedhet.

Kutyariasztó

Kutyariasztó

A fentiekben láthatjuk a kutyariasztó csomagolását. A csomag tartalmáról többet nem is lehet elmondani, hiszen annyit tartalmaz mint amennyit a képen is látni, egy darab ZF-851-es kutyariasztó készüléket, valamint az ehhez tartozó angol nyelvű használati útmutatót.

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*